Türkiye’nin havalimanı işletmeciliğindeki lider markası TAV Havalimanları, 25 yıllık köklü geçmişiyle sektörün öncüsü olmaya devam ediyor. 2000 yılında İstanbul Atatürk Havalimanı’nda 9 milyon yolcuyla başlayan bu yolculuk, 2024 yılında 107 milyon yolcuya hizmet veren, sekiz ülkede 15 havalimanını kapsayan bir başarı hikayesine dönüştü.
1,5 Milyar Yolcuya Hizmet: TAV Havalimanları’nın Kilometre Taşları
10 Ocak 2000’de Atatürk Havalimanı’nın yeni dış hatlar terminalini açarak operasyona başlayan TAV, çeyrek yüzyılda toplamda 1,5 milyar yolcuya hizmet verdi. Şirketin İcra Kurulu Başkanı Serkan Kaptan, TAV’ın bugün bir küresel marka haline geldiğini belirterek şu açıklamayı yaptı:
“Kurucularımız Tepe ve Akfen’in vizyonuyla başlayan bu yolculuk, bugün Groupe ADP ile dünyanın en geniş havalimanı işletmeciliği platformlarından biri olarak devam ediyor. İlk yılımızda 9 milyon yolcuya hizmet verdik; 2024’te bu rakam 107 milyona ulaştı. İştiraklerimizle birlikte 44 bin çalışanımız ve 3,2 milyar dolarlık piyasa değerimizle dünya çapında tanınan bir marka haline geldik.”

Dev Yatırımlar ve Yeni Projeler
TAV Havalimanları, son üç yılda 2,5 milyar euro yatırım yaparak tarihindeki en büyük genişleme programını hayata geçirdi. 2024 yılında Almatı Havalimanı’nda yeni dış hatlar terminalini açan şirket, Antalya ve Ankara’daki yatırımlarını da yılın ilk yarısında tamamlamayı planlıyor.
Kaptan, önümüzdeki dönemde 150 ila 300 milyon euro ek yatırımla Almatı’da yeni projelere imza atacaklarını ve Karadağ ile Kuveyt’te devam eden ihalelerin yanı sıra küresel ölçekte yeni fırsatları değerlendireceklerini belirtti.
TAV’ın Küresel Ayak İzi
TAV Havalimanları, sekiz ülkede 15 havalimanının işletmesini üstleniyor. Şirketin iştirakleri olan ATÜ Duty-Free, BTA, Havaş, TAV İşletme Hizmetleri, TAV Technologies ve TAV Güvenlik, 30’dan fazla ülkede 100’den fazla havalimanına hizmet sunuyor.
“2050’de net sıfır emisyon hedefimizle havalimanı işletmeciliğinde sürdürülebilir bir geleceği hedefliyoruz,” diyen Kaptan, TAV’ın ikinci 25 yılına da güçlü bir zeminle hazırlandığını vurguladı.
TAV Havalimanları kilometre taşları
2000 – İstanbul Atatürk Havalimanı YİD ihalesiyle kurulan TAV Havalimanları yeni terminali tamamlayarak operasyona başladı ve ilk yolcularını karşıladı.
2005 – TAV Technologies kuruldu.
2006 – Ankara Esenboğa iç ve dış hat terminalinin yapım ve işletmesini üstlendi. İzmir Adnan Menderes portföye eklendi. HAVAŞ’ın %60 hissesini satın aldı. TAV Güvenlik kuruldu.
2007 – Tiflis’te yeni terminal ve Batum havalimanı açıldı.
2007 – Halka arz gerçekleşti. HAVAŞ’ın tamamı TAV Havalimanları’nın oldu.
2008 – Monastir Havalimanı açıldı.
2009 – Alanya-Gazipaşa faaliyete başladı. Enfidha Havalimanında operasyona başlandı. Havaş TGS’ye yüzde 50 ortak oldu.
2010 – Kuzey Makedonya’da Üsküp ve Ohrid havalimanlarını işletmeye başladı.
2011 – Üsküp’te yeni terminalin yapımı ve Ohrid Havalimanı modernizasyon çalışmaları tamamlandı. Letonya Riga’da ticari alanların işletmesini üstlendi.
2012 – Kurucu ortaklar Tepe ve Akfen’in yüzde 38 hissesini Groupe ADP aldı. Konsorsiyum ortaklarıyla Suudi Arabistan’ın Medine Havalimanı’nı işletmeye başladı.
2013 – Hırvatistan’ın Zagreb Havalimanı portföye eklendi.
2014 – Milas Bodrum Havalimanı iç hatlar terminalinde faaliyete başlandı. İzmir iç hatlar terminali açıldı.
2015 – Medine’de yeni terminal açıldı. Milas Bodrum Havalimanı dış hatlar terminalini işletmeye başladı.
2017 – Akfen kalan yüzde 8 hissesini de Groupe ADP’ye sattı. Zagreb’de yeni terminal açıldı.
2018 – Antalya Havalimanı’nda Fraport’la eşit ortak oldu.
2019 – Atatürk Havalimanı kapandı. Havaş, BTA ve ATÜ Duty-Free İstanbul Havalimanı’nda faaliyete başladı.
2021 – Kazakistan Almatı Havalimanı’nı satın alarak işletmeye başladı. Fraport ile ortak olarak Antalya’daki işletme süresini 2052’ye uzattı.
2022 – Ankara Esenboğa’da işletme süresini 2050’ye uzattı.
2024 – Almatı’da yeni dış hatlar terminalini açtı.
TAV Havalimanları hakkında
Havalimanı finansmanı, geliştirme ve işletmeciliğinde küresel bir marka olan TAV Havalimanları, 2024’te 107 milyon yolcuya hizmet verdi. Şirket Türkiye, K. Makedonya, Gürcistan, Kazakistan, Tunus, Letonya, Suudi Arabistan ve Hırvatistan’da toplam 15 havalimanında faaliyet gösteriyor. TAV Havalimanları iştirakleriyle gümrüksüz mağazacılık, yiyecek-içecek, yer hizmetleri, bilişim, özel güvenlik ve ticari işler olmak üzere havalimanı operasyonun her adımında entegre hizmet sunuyor. Şirket hisseleri Borsa İstanbul’da işlem görüyor ve BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer alıyor. TAV Havalimanları 2050’de net sıfır emisyon hedefiyle hareket ediyor.
© AirportGundem.com
Haber sitemizde yapılan Havacılık Haberleri ve Savunma Sanayii haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.