THY OPET Havacılık Yakıtları A.Ş. tarafından Çukurova Tesis Müdürlüğü bünyesinde imalat ve test süreçleri tamamlanan tesis tankları ve hidrant hattı borulama sistemleri için gerekli lisans ve yasal izin süreçleri tamamlandı. Bu kapsamda, 21 Mart 2025 itibarıyla Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda uçak yakıt ikmal operasyonları, apron bölgesinde bulunan hidrant pit noktaları üzerinden dispenser araçlarıyla kontrollü bir şekilde gerçekleştirilmeye başlandı.
Yeni sistem sayesinde uçakların yakıt ikmal süresi minimuma inerken, dispenser araçların kullanımıyla geleneksel akaryakıt ikmal tankerlerine kıyasla yaklaşık yüzde 50 zaman tasarrufu sağlanıyor. IATA, ICAO ve JIG standartlarına uygun olarak tasarlanan tesis ve akaryakıt ikmal hatları ile havalimanında operasyonlar güvenli ve verimli bir şekilde yönetiliyor.
6,5 KM’LİK YER ALTI HİDRANT BORULAMA SİSTEMİ DEVREDE
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda devreye alınan yer altı yakıt ikmal sistemi, çevre güvenliği ile entegre şekilde çalışıyor. Mersin Opet Yakıt Terminali’nden kara yoluyla havalimanına taşınan JET A-1 yakıtı, 6,5 km uzunluğundaki yer altı hidrant borulama sistemi ile apron bölgesine yönlendiriliyor. Buradan 90 adet hidrant yakıt ikmal piti ile 48 uçak park pozisyonuna güvenli yakıt ikmali sağlanıyor.
Sistem, IATA, JIG ve IP650 Tank Standartları doğrultusunda tasarlanarak hizmete sunulurken, 3 adet JET A-1 yakıt tankı ile operasyonlar güvenli bir şekilde yürütülüyor.
Aynı Anda 6 Uçağa Yakıt İkmal İmkanı
Çukurova Uluslararası Havalimanı’nda 4 adet uçak yakıt ikmal hidrant dispenseri ve 2 adet refueler (yakıt ikmal tankeri) bulunuyor. Bu sayede aynı anda 6 uçağa yakıt ikmali yapılabiliyor. Ayrıca, kapalı tip filtre ekipmanları ile yakıtın giriş-çıkış süreçleri ve ikmal aşamaları günlük ve anlık olarak kalite kontrolünden geçiriliyor.
Yeni sistem ile apron bölgesinde tanker yakıt taşımacılığına son verilirken, gelişmiş otomasyon izleme ve müdahale sistemi sayesinde anlık takip ve kontrol sağlanıyor. Dünyanın önde gelen havalimanlarında kullanılan modern yakıt hidrant borulama sistemi sayesinde operasyonel verimlilik artırılarak havacılık güvenliği en üst seviyeye taşınıyor.