Riyadh Air, 23 Ocak 2025’te Riyad’dan İstanbul’a doğru ilk test uçuşunu (Uçuş RXI5014) başarıyla gerçekleştirdi. Test uçuşu için kullanılan uçak, Boeing teslimat gecikmeleri nedeniyle teknik bir yedek olarak alınan eski Oman Air uçağı olan ‘Jamila’ (HZ-RXX) oldu. Bu uçak, Riyadh Air’in Mart 2023’te sipariş ettiği 72 yeni Boeing 787-9 Dreamliner uçağıyla doğrudan ilişkilendirilmemekle birlikte, eğitim ve hazırlık amaçlı kullanılıyor. ‘Jamila’, yüksek özellikli iç mekanlara sahip olsa da, Riyadh Air’in nihai kabin iç mekanına sahip değil.
Test uçağının 13 Ocak 2025’te Suudi Arabistan’a ulaştığı ve Kral Halid Uluslararası Havalimanı’nda Riyad Air yönetimi tarafından karşılandığı bildirildi. Ayrıca, Suudi Kamu Yatırım Fonu’nun Valisi Yasir El-Rumayyan, uçağın denetimini yaptı. Bu ilk uçuş, Riyadh Air’in 2025 yılı itibarıyla operasyonlarını başlatmaya yönelik önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.
Riyadh Air ve Türk Hava Yolları Arasındaki Stratejik Ortaklık
İstanbul’un, Riyadh Air’in test uçuşu için seçilmesinin bir tesadüf olmadığı ortaya çıktı. Riyadh Air, geçtiğimiz yıl Türk Hava Yolları ile bir stratejik iş birliği anlaşması imzalayarak, iki havayolu arasında kesintisiz interline ve kod paylaşımı hizmetlerini hayata geçirecek. Bu anlaşma, yolcuların Riyad ve İstanbul’daki merkezlerden 130’dan fazla varış noktasına erişmesini sağlayacak. Ayrıca, iki havayolu arasında karşılıklı sadakat programı ve dijital teknolojilerde sinerjiler yaratılması planlanıyor.
Türk Hava Yolları Yatırım ve Teknoloji Sorumlusu Levent Konukcu ve Riyadh Air CEO’su Tony Douglas tarafından imzalanan anlaşma, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bağları güçlendirmeyi hedefliyor. Konukcu, bu ortaklığın müşteri seyahat seçeneklerini artırarak iki ülke arasındaki ilişkileri pekiştireceğini belirtti. Riyadh Air CEO’su Tony Douglas ise Türk Hava Yolları’nın geniş ağı aracılığıyla global bağlantılarını artıracaklarını ifade etti.
Riyadh Air’in Büyüme Planları ve Gecikmeler
Riyadh Air, sekiz farklı havayolu ile ortaklık kurarak 132 uçak siparişi verdi. Bunlar arasında 60 adet Boeing 787-9 ve A321neo uçağı bulunuyor. Ayrıca, Riyadh Air’in 2025 yılında daha fazla geniş gövdeli uçak siparişi vererek filosunu 200 uçağa çıkarmayı planladığı bildirildi.
Ancak, Riyadh Air’in ticari lansmanının 2025 yılı sonlarına kadar ertelenmesi bekleniyor. Bu gecikme, Suudi Vizyon 2030 çerçevesinde kaydedilen ilerlemeyi etkilemesi açısından Suudi Arabistan için önemli bir konu oluşturuyor. Riyadh Air’in, yıllık 300 milyon ziyaretçi hedefine ulaşmak için önemli bir hava yolu taşıyıcısı olma amacı bulunuyor ve bu hedefe ulaşmak için kapasitesinin büyük ölçüde artması gerekecek. Gecikmeler, bu büyüme sürecine engel teşkil edebilir.
© AirportGundem.com
Haber sitemizde yapılan Havacılık Haberleri ve Savunma Sanayii haberleri kaynak gösterilmeden kullanılamaz.